16-12-2012

December, terugblikken en vooruitblikken

Weblog >> Algemeen

 December, terugblikken en vooruitkijken

Het is weer december. De tijd van lijstjes en het uitroepen van “De Beste…. van 2012”. Kortom terugblikken. Je krijgt dan ook vragen als: “Wat was voor jou het hoogtepunt van het jaar” of “Wat was voor jou het dieptepunt van het jaar”. En als je dat dan weet wat doe je dan met die informatie. Als je er nog iets van wilt leren dan ben je volgens mij te laat; zeker als het dieptepunt eerder dit jaar heeft plaatsgevonden. Het terughalen van een hoogtepunt kan nog iets hebben van: het er nog een keer van genieten. Het mooiste is dan dat je niet kunt kiezen tussen alle hoogtepunten die je hebt gekend. Dat betekent waarschijnlijk dat je een mooi jaar hebt gehad of je bent gewoon een grote twijfelaar, omdat je niet kunt kiezen. 
 
En wat is dan een hoogtepunt. Iets dat heel veel voor jou betekent heeft? Of iets waarbij jij veel voor een ander hebt betekend? Of een ander iets voor jou? Of een gebeurtenis? Dat zal voor iedereen anders zijn en dat zou zomaar af kunnen hangen van de dieptepunten. Als je die veel hebt gehad dan ervaar je hoogtepunten al anders. Is het dan zo dat hoogtepunten bestaan omdat er dieptepunten zijn? Dus als er geen dieptepunten zijn heb je ook geen hoogtepunten. Een mooie stelling om het nieuwe jaar in te gaan. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten. 
 
Dan heb ik het nog niet gehad over het vooruitkijken of blikken. Waarom doe je dat en hoever blik je dan vooruit? Misschien blik je daarom wel terug. Om vast te stellen dat het jaar toch anders is gegaan als je had gedacht toen je aan het vooruitblikken was. Of het is precies gegaan zoals je had gedacht bij het vooruitblikken. Dan zullen er ook weinig hoogtepunten zijn, omdat alles is gegaan zoals je had gedacht. Of neem je hoogte- en dieptepunten mee in je vooruitblik? 
December, een mooie maand, die wat mij betreft langer mag duren, bijvoorbeeld door januari en februari erbij te trekken. We hebben nu zoveel in 1 maand gepropt; terugblikken, vooruitblikken, goede voornemens, de 2 klazen, het denken aan de medemens….. Drukke maand
 

 

Terug