25-02-2014

De markt trekt aan! Maar welke dan?

Weblog >> Algemeen

De huizenprijzen dalen niet meer! Het aantal hypotheek aanvragen stijgt! Er wordt meer afgelost! Er zijn meer woningenverkocht de 1e maand! Allemaal berichten die ons moeten doen geloven dat het beter gaat en het weer goed gaat komen. Ik heb er nog één voor u: Het aantal mensen met betalingsproblemen is gestegen! Kortom, de markt trekt aan!

Natuurlijk moeten we blij zijn met positieve ontwikkelingen. Maar is daar werkelijk sprake van? Of is het alleen de berichtgeving. Wat is er verandert in de wijze waarop we nu de klanten benaderen. Is er een herkenbare “voor” de crisis en “na” de crisis?

We hebben het over een aantrekkende markt, waarbij als referentie geldt diezelfde markt die aan de basis heeft gestaan van de crisis. Je zou bijna denken dat we terugverlangen naar die tijd. Ben ik nou negatief of realistisch. We hebben tenslotte de afgelopen jaren ontdekt dat we de klant –weer- centraal moeten stellen. Wat we ook hebben ontdekt is, dat de toezichthouders te kort zijn geschoten en dat de banken de crises hebben veroorzaakt. Overigens denk ik dat de klant altijd centraal heeft gestaan, want hoe komen we anders aan 1,3 miljoen huishoudens waarvan de woning onder water staat (bron: DNB). De Nederlandse Bank noemt dit overigens “een specifieke generatie huizenbezitters”. De vraag is wat ze dan werkelijk “bezitten”. Het gaat mij overigens te ver om alles in de schoenen van de banken te schuiven. Er zijn genoeg “centraal gestelde klanten” die meegeprofiteerd hebben.

Problemen worden niet opgelost, maar lijken weg gemanaged te worden. We stellen strengere regels en zetten banken onder zwaarder toezicht. Het organiseren van dit toezicht kost dan weer heel veel geld waar we voorlopig nog weinig van terugzien. We breiden de incasso en bijzonder beheer afdelingen uit en passen de benamingen aan naar: afdeling Klantbehoud of afdeling Intensief Beheer. Gericht op klanten dat wel, maar het “centraal stellen” komt ogenschijnlijk te laat.

Wat is er werkelijk veranderd? De hypotheekvertrekking is nog steeds gebaseerd op wat maximaal geleend kan worden en niet op wat verantwoord en nodig is. We werken hard aan schadeherstel, maar volgens mij nog te weinig aan het voorkomen hiervan. Het is niet alleen de “specifieke generatie huizenbezitters” die in de problemen komen of zitten. Maar ben ik nou negatief of realist? De markt trekt immers aan.

Terug